pez zebra

El peix zebra és un membre de la família dels peixos carpa. El peix zebra és un organisme model per estudiar el desenvolupament dels vertebrats. En aquest sentit, els peix zebra són útils perquè l’embrió és transparent, es desenvolupa fora de la seva mare, i el seu desenvolupament a partir d’ou a larva passa en tan sols tres dies.

zebrafish model
 

El peix zebra és un model d’organisme relativament nou, “nou noi al barri”, si es vol. Va entrar en la comunitat científica, almenys per als genetistes, aproximadament al voltant de 1981 quan George Streisinger estava buscant un nou organisme per a l’estudi genètic. Llavors faig servir un parell de peixos zebra que va aconseguir a la botiga de mascotes local i va començar a fer alguns experiments amb ells. Ells tenen un munt d’avantatges que són atractives per als científics, una d’elles és que són bastant barats per comprar, que sempre és una consideració. Són organismes molt abundants. Són fàcils de cuidar. No són molt susceptibles a malalties. I es reprodueixen molt, molt bé. Sovint un sol peix pot donar entre 20 i 200 cries i això és per als genetistes absolutament genial. El principal avantatge, i això és el que fa que els biòlegs del desenvolupament s’emocionin molt, és que aquests peixos són essencialment transparents en els primers dies del seu desenvolupament, i es desenvolupen molt ràpid. Així que de tenir una sola cèl·lula del dia que neixen, passen a tenir un cap i cua, i un cor que batega dins de les 24 hores. En 72 hores els seus cervells estan treballant, i les aletes i el tronc es contrauen, i en cinc dies d’edat estan nedant al voltant i són organismes que estan completament viables. Això és perfecte per a tots dos essencialment genetistes i biòlegs del desenvolupament en termes d’estudiar el desenvolupament primerenc i l’ús d’una espècie d’alt rendiment en l’estudi de la genètica a gran escala.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php